Hvordan inviterer vi til dans?

Noen uttrykk som blir brukt:

Mirada: spansk for “å se”.
Cabeceo: spansk for “å nikke”.

Fører: Den som fører dansen, ofte er det en mann, men kvinner kan også føre.
Følger: Oftest en kvinne, men menn kan også danse følger-rollen.

I argentinsk tango foregår invitasjon til dans på en høflig måte. Uansett hvor man danser tango i verden vil man oppleve å se at invitasjon foregår etter bestemte regler, og uten ord.

For å invitere eller bli invitert til dans må man signalere at man er interessert i å danse. Dette signaleres ved å sende blikket kort mot den man er interessert i å danse med, dette er “Mirada”. Når det er oppnådd blikkontakt og en ønsker å gå videre med invitasjonen nikker man tilbake, dette er “Cabeceo”.

Først når man har oppnådd enighet om å danse med Cabeceo – et nikk – da kan føreren gå frem til følgeren, forsiktig by frem høyre arm og følge dansepartneren ut på dansegulvet.

Opprinnelig var det kun mannen som kunne invitere til dans, men vi lever nå i en tid hvor det er akseptabelt at damene også kan signalere at de ønsker å danse ved å bruke blikket.

Det kan forekomme at en invitasjon blir avvist. Derfor er det nyttig å trene på å bli avvist. Avvisning skjer oftest ved at den potensielle dansepartneren ikke svarer med øyekontakt. Man vet ofte ikke grunnen til at en invitasjon blir avvist, men det kan være at vedkommende allerede har danset flere danser og ønsker å hvile, eller det kan være at man ikke ønsker å danse til den musikkstilen som spilles i øyeblikket, eller det kan være helt andre grunner. Vi vet ikke, og vi bruker ikke energi på å finne ut av det……

Vi unngår å gå helt frem til den vi ønsker å danse med, og om vi blir avvist, så fortsetter vi med plan B, som kanskje var å hente et glass vann….

Ofte spilles det en Tanda, vanligvis tre tangoer etter hverandre som har en felles stil og rytme. Vi danser alltid hele tandaen ferdig med den samme dansepartneren. Er man nybegynner eller usikker kan man med fordel bare høre på den første tangoen, og først invitere når tango nummer to eller tre starter opp.

Når dansen er avsluttet takker vi for dansen, og om mulig også følge dansepartneren tilbake til bordet eller sitteplassen.

Noen videoer med passende måter å invitere:

Les mer om Mirada og Cabeceo:

En interessant historie på Tangomentor:

Why do we need cabeceo/mirada?